Hoeve Hangerijn schenkt verwerkte oogst uit Brugse boomgaarden aan De KABA

20
nov
2020

Zorgboerderij Hoeve Hangerijn heeft de voorbije weken 650 liter appelsap en 50 kilogram verse appelmoes geproduceerd. De artisanale producten zijn afkomstig van de oogst uit de boomgaarden van Stad Brugge en OCMW Brugge. De verdeling en verkoop zal gebeuren via sociale kruidenier De KABA.

Bekijk hier de korte videoreportage:

De jaarlijkse appelmoesproductie bij zorgboerderij Hoeve Hangerijn in Assebroek verliep dit jaar anders dan normaal. “Door de coronacrisis moesten we heel wat activiteiten voor onze mensen schrappen en bijsturen, omdat groepsbijeenkomsten verboden zijn,” zegt coördinator Sanne Paelinck. “Maar de appelmoesmakers bleven niet bij de pakken zitten. We hebben ruim 50 kilogram appelmoes gemaakt, en er werd 650 liter appelsap geperst.”

De appels zijn afkomstig uit de boomgaarden van Stad Brugge en OCMW Brugge. De medewerkers van Hoeve Hangerijn gingen met vrijwilligers onder meer plukken in de boomgaard aan het Paalbos, in Beisbroek, en in de boomgaard aan de Blauwe Toren. Stagiairs en de zorgvoorzieningen die sowieso naar de hoeve komen, werkten maar wat graag mee.

Hoeve Hangerijn wou het fruit aanvankelijk verwerken en een groot oogstfeest organiseren. Dat plan moest worden geschrapt, maar de appelmoes en het appelsap krijgen toch een mooie bestemming. Ze zullen verkocht worden via sociale kruidenier De KABA van OCMW-vereniging ’t Sas. De hoeve schenkt hen de appelmoes en appelsap.

“In De KABA kunnen kwetsbare gezinnen op doorverwijzing terecht voor de aankoop van basisproducten en verse voeding,” zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “We hanteren lage prijzen, zodat iedereen met een beperkt budget er vindt wat hij/zij nodig heeft. De verse appelmoes vanuit Hoeve Hangerijn wordt integraal geschonken aan de sociale kruidenier. Zo promoten we gezonde producten en bereidingen tegen een betaalbare prijs.”

Het is volgens Pablo Annys hartverwarmend dat heel wat organisaties en vrijwilligers dit mogelijk maakten, van de pluk tot de potten appelmoes en flessen appelsap. “De lijst met mensen die hun steentje bijdroegen aan dit project, is lang. Ik denk aan vzw Viro, de kinder- en jeugdpsychiatrie van AZ Sint-Lucas, Ons Huis Sint Anna, vzw Oranje en Spermalie. Die helpende handen zorgden ervoor dat onze sociale kruidenier de komende weken zijn klanten iets extra kan bieden.”

Hoeve Hangerijn is een onderdeel van de OCMW-welzijnsvereniging Ons Huis, die specifieke zorg biedt aan personen met een aangeboren en niet-aangeboren beperking. De hoeve organiseert het hele jaar door activiteiten voor mensen met een beperking, onder het motto “Kom maar gewoon zoals je bent”. Daarnaast zijn liefhebbers van de hoeve altijd welkom voor een bezoekje. Zo komen geregeld jonge gezinnen en buurtbewoners langs.

Deel deze pagina