Na ruim 18.000 geleverde maaltijden neemt #feedthenurses afscheid in WZC Van Zuylen

13
mei
2020

Uitgerekend op 12 mei, de Internationale Dag van de Verpleging, werd het project “Feed the Nurses” feestelijk uitgezwaaid. Een ‘exit’, zeg maar, nadat geëngageerde koks – overal in Vlaanderen – tien weken lang gratis kwalitatieve maaltijden leverden aan de zorgsector en dienstverleners. Voor de provincie West-Vlaanderen vond de exit plaats op de campus van het Brugse woonzorgcentrum Van Zuylen.

Bekijk hier de videoreportage.

Door de coronacrisis moeten horecazaken sinds 13 maart noodgedwongen de deuren gesloten houden. In ziekenhuizen en woonzorgcentra staat het verplegend personeel dan weer onder een ongelooflijke druk. Onder de noemer #feedthenurses sloegen tal van horecazaken in Vlaanderen de handen in elkaar om deze helden van lekker eten te voorzien en zich nuttig te maken in moeilijke tijden.

“Bij het begin van de coronacrisis werd snel duidelijk dat de zorgsector en dienstverlening fors onder druk zouden komen te staan,” zegt Pablo Annys, voorzitter van welzijnsvereniging Mintus. “Bij het verplegend personeel en de zorgkundigen was het alle hens aan dek. Die mensen hebben immens veel uren gepresteerd, waardoor er nauwelijks tijd overbleef om op adem te komen, laat staan om gezond te koken voor zichzelf. Daar heeft #feedthenurses van meet af aan het verschil gemaakt.”

Dankzij sponsoring, schenkingen en steun van Stad Brugge ontvingen de trekkers van #feedthenurses dagelijks aanzienlijke voorraden basisproducten. Ze verwerkten alles tot fijne kant-en-klare maaltijden, voorverpakt voor één persoon.

“De chefs van #feedthenurses hebben een passie voor horeca én hartelijkheid,” zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Zij zorgden ervoor dat de spreekwoordelijke soldaten aan het coronafront tijdens hun shift voorzien werden van krachtvoeding. Zo zie je maar dat zelfstandigen graag dienen en zorgen. Straks, wanneer de lockdownmaatregelen het toelaten, is het onze beurt om solidariteit te tonen met de mensen uit de horeca. Want ook zij zullen het nodig hebben in hun gevecht om te overleven.”

Tal van leveranciers en ervaren chef-koks droegen vrijwillig hun steentje bij aan dit verhaal, vertelt Koen Lagrou van Foodbazaren ambassadeur van #feedthenurses. “Het eten werd op aanvraag gratis geleverd op locaties die erom vroegen. De respons van medewerkers en afnemers was hartverwarmend. Op deze manier hebben we, ondanks de tijdelijke sluiting van onze horecazaken, kunnen doen wat we het liefste doen: lekker eten serveren voor mensen, in het bijzonder de mensen uit de zorg. De cijfers liegen er niet om: sinds de start in de derde week van maart leverde #feedthenurses ruim 18.200 afgewerkte maaltijden in Brugge. Het ging telkens om soep, een hoofdgerecht én een dessert per ‘klant’.”

De verplegers en zorgkundigen in de woonzorgcentra van Mintus waren vaste afnemers, maar ook andere zorgvoorzieningen en dienstverleningen zoals Brandweer Brugge en de Brugse gevangenis. 

“De opgetogen gezichten van al die mensen, telkens wanneer ze een portie lekkers kregen tijdens hun diensturen… dat is onbetaalbaar,” zegt Koen Lagrou. “En precies daarom wilden we niet in stilte eindigen. We hebben een gigantische klus geklaard. De druk in de zorgsector neemt stilaan af, we geraken wat moeilijker aan onze producten. Het wordt tijd om te stoppen. Dat vieren we in stijl in het woonzorgcentrum Van Zuylen, waar we zo veel weken geleden een van onze eerste leveringen deden.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Deze crisis is nog niet achter de rug, maar we zitten op de goeie weg. Dat hebben we voor een groot stuk te danken aan onze vele zorg- en verpleegkundigen. Het is vandaag exact 200 jaar geleden dat Florence Nightingale geboren. Zij was als verpleegster een absolute pionier en de grondlegster van de moderne verpleging. Haar talloze opvolgers vieren vandaag ‘hun’ dag, de Dag van de Verpleegkundige. Deze mensen verdienen respect en een hart onder de riem, nog steeds. Want ook de komende weken blijven ze mee het verschil maken in de strijd tegen het coronavirus.  We hopen dat dit feestje een extra positieve boost is en moed geeft om door te zetten.”

#feedthenurses is actief op de volgende sociale-mediakanalen:


#FTN leverde maaltijden op deze locaties:

  • WZC Ter Potterie
  • WZC Van Zuylen
  • WZC Hallenhuis
  • AZ St.-Lucas
  • AZ St.-Jan
  • WZC Zeventorentjes
  • WZC Minnewater
  • WZC Avondrust (Varsenare)
  • Coronatriage Assebroek
  • Huisartsenwachtpost Brugge
  • Brandweer Brugge
  • WZC De Vliedberg
  • Hotel ’t Putje (daklozenopvang)
  • WZC Ten Boomgaarde
  • WZC Herdershove
  • WZC Sint-Jozef
  • VZW VIRO – TER DREVE
  • Ons Huis
  • De Nieuwe Notelaar
  • VZW UNIE-K
  • Recomed Thuisverpleging (Varsenare)
  • WZC Westervier
  • VZW Oranje
  • Het Anker – VZW De Kade
  • Gevangenis Brugge
  • Zorgconnect (thuisverpleging) West-Vlaanderen

HOEVEEL?

  • 18235 volwaardige maaltijden (3 gangen) bereid door de chefs
  • 1700 gekoelde smoothies, geschonken door Innocent
  • 14340 BIO-stokbroden, geschonken door bio-bakkerij De Trog
  • 3400 BIO-sandwiches, geschonken door bio-bakkerij De Trog
  • 140 kg Chimay Kaas
  • 4660 potjes KEFIR, geschonken door FrieslandCampina
  • 100 Hellofresh-pakketten
  • 3010 KG SOLO-boter
  • 1071 potten Hellmann smeerkaas (1,5 kg)
  • 100 taarten van Vandemoortele
  • 480 kartons mayonaise & vinaigrettes, geschonken door Vandemoortele
  • 4500 Pulled Pork-kroketten, geschonken door FRIBONA
  • 720 blikken Ice Tea
  • 50 dozen paaseieren geschonken door Colruyt
  • 120 blikken Pepsi-Max


WAT MET DE OVERSCHOT?

#feedthenurses schenkt alle bruikbare overschotten na afronding van het project aan de Voedselbanken. Zo komt de voeding via herverdeling bij de meest kwetsbare gezinnen in regio Brugge terecht.

Deel deze pagina